family lying on bed showing their foot

Förbered er för en känslosam förlossning

Födandet är en naturlig och kraftfull process som väcker starka känslor – både positiva och negativa. Föda Utan Rädsla-Metoden gör det enklare för dig att hantera stress och rädsla som kommer upp, arbeta fokuserat med stöd av din partner och andra, och hitta din inneboende förmåga att föda.

breathing

Varför är det här så viktigt?

Jo. Under förlossningsarbetet är just rädslan en avgörande faktor, som lätt kan bromsa kroppens inneboende och fantastiska förmåga att föda. Rädsla hindrar frisättningen av lugn och ro-hormonet Oxytocin, vilket är samma hormon som är drivande i värkarbetet genom att styra livmoderns sammandragningar. Rädslan kan därför blockera din inneboende fysiologiska förmåga att föda. Vi hjälper dig att undvika detta.heart

Ni kan påverka den känslomässiga upplevelsen!

Att känna stress och rädsla när smärtan kommer eller kroppen och beter sig på nya sätt är ingenting konstigt. Tvärt om, så är det en del av det naturliga födandet. Om vi då står oförberedda och utan verktyg och stöd, kan rädslan dock lätt ta över. Förlossningen riskerar då att bli en negativ upplevelsen, eller i värsta fall ett trauma – oavsett hur det gick ur medicinsk synpunkt.

När vi istället kan förstå och förbereda oss på hur vi ska ta emot och ta hand om negativa känslor och kroppsliga stressreaktioner – då äger vi nyckeln till en känslomässigt trygg förlossning.

Det ni behöver
för att nå dit är:

heart

förståelse – för hur kropp och känslor samverkar i födandet

heart

praktiska verktyg – att använda när det känns tufft eller svårt

heart

övning tillsammans – som ger färdighet och ett nära samarbete

Föda Utan Rädsla-Metoden inkluderar allt det här. Den består av fyra verktyg och en samling stödprinciper, som är enkla och lätta att använda.

Ladda ned vår Lathund och ta med den till din förlossning!

Föda Utan Rädsla metoden

Föda utan rädsla lathund profylax
quotes

Jag var en annan Susanna!

22 år gammal, 8 månader gravid och arbetade som regissör. Jag stod på Riddarfjärdens brygga och tänkte: ”Jag ska göra nåt annat än teater. Hjälp mig hitta något där jag kan förverkliga min längtan att bidra, använda min kropp och att vara kreativ.”

En månad senare föds Etienne. Och jag var en av de kvinnorna …

… som gick in i full kamp, mot det som skedde i min kropp. Jag fick panik. Jag som varit så laddad och positiv tänkte ”SHIT, vad är det här? Det gör ju bara ont! Det finns ingen mening!” Min stackars sambo försökte hjälpa, men jag blev bara arg. Mer spänd. Jag var helt livrädd.

Som tur var hade jag en jordmor att ringa. Hon är fast och bestämd i luren: ”Du har två val; kämpa emot eller arbeta med det.” Hon ändrar min andning till ljudlös. Säger att ”Nu behöver du arbete MED smärtan. För den betyder din bebis”. Hon guidar mig att bli tung i värken. Jag säger du är galen, hon säger lita på mig. Du är inte ensam. Du är här. Hon upprepar och ”blinkar med sin fyr”, jag bara följer. Och efter en stund börjar jag släppa.

Jag upplever det som att jag sugs ut ur kaos och in i arbetet. Plötsligt känner jag hur mitt barn och jag möts i kroppen. Min partner får hjälp att ta över som fyr, och i krystningen kommer urljudet. Jag gråter, säger ”ja” och tar emot mitt första barn i min darrande famn.

När han låg där i mina armar, var det som att ett ljus tändes och en insikt ramlade ner i mig. Jag visste att det jag just upplevt hade förändrat mig totalt. Och att jag skulle jobba som barnmorska.

Som nyutbildad undersköterska såg jag kvinna efter kvinna möta samma stress och rädsla, och gå in i samma kamp. Jag såg hur de lämnades. Jag såg vilka trauman som lämnades i deras kroppar. Jag började guida och hjälpa dem att hitta kraften – på samma sätt som jag blivit hjälpt – och det fungerade precis lika magiskt. Varje gång. Jag övade och började se mönster. Men ingenstans i förlossningsvården fanns de kunskaper jag sökte om VARFÖR det fungerar. Hur är känslorna kopplade till födandets process?

Den kunskapen hittade jag istället på sjukgymnastutbildningen. Parallellt med den fortsatte jag att definiera verktygen och började skriva på min bok. När jag sedan satte igång med arbeta tvärvetenskapligt med metoden gick det snabbt. Kvinnorna började prata med varandra. Barnmorskorna undrade vad som egentligen hände i där rummen. De började komma på kurserna, och jag utvecklade den omvårdnadsmodell som i dag används av flertal sjukhus i Sverige, och som nu också sprider sig utomlands genom Birth by Heart – vår egen stolta moderorganisation.

Behovet av en känslomässigt trygg förlossning finns över hela världen. Och överallt där det finns, behöver vår metod finnas. I kvinnornas kroppar och tankar. Allt handlar om att skapa förutsättningar för dem att föda genom den intuitiva förmågan som de alla bär inom sig.

Birth by Hearts vision är ett samhälle som känner full tillit till den förmågan. Alla föräldrar och barn förtjänar att uppleva en trygg och kärleksfull förlossning och gå ut i det fortsatta livet – stärkta i grunden och med mer tillit till varandra och världen.

Om förlossningen var lätt eller svår är inte längre det viktiga: ”Jag klarade det. Vi gjorde det tillsammans.”

 

/Susanna Heli.

Susanna Heli
Top