Birth stories
Berättelse 1

”Jag vill bara tacka för den fenomenala kursen du höll”

Jag och min man gick den då vi väntade vårt andra barn och var båda två rädda för den nya förlossningen eftersom den första var så traumatisk för oss båda. Om någon hade sagt till mig att jag bara några timmar efter en förlossning utan smärtlindring skulle betygsätta den med 10 av 10 poäng hade jag aldrig någonsin trott det. Men det var möjligt pga kursen vi gick. Jag är enormt tacksam för de verktyg och det tankesätt den förmedlade. Jag längtade efter och behövde verkligen en revanschförlossning som plåster på såren efter den första, och jag hade inte kunnat drömma om en bättre denna gång. För oss gjorde förmiddagen med Föda utan rädsla och dig all skillnad, så STORT TACK!! 

/Deltagare

Birth stories
Berättelse 2

”Inte en enda gång var jag rädd. Inte en enda gång tvivlade jag. Inte en enda gång kände jag oro eller ville ge upp”

Jag skriver till dig för att tacka för att du gav mig verktygen till en förlossning som blev precis som jag hoppats och som gav mig en revansch från min första förlossning (som tyvärr var en traumatisk upplevelse och som pågick i 55 timmar med bl a värkstimulerande dropp och slutligen sugklocka). Din bok, gravidyoga med Heidi och profylaxkursen förberedde mig (och min man) både mentalt och praktiskt. 

Den 13/2 föddes vår son på utsatt datum. Under de 21 timmar som passerade från första känningen tills han var ute använde jag mig av de fyra verktygen, och framförallt jobbade jag och min man tillsammans denna gång! Det var inte enbart jag som tog värkar utan nu gjorde vi det ihop. Vilken skillnad det gjorde! Profylaxkursen var guld värd. Inte en enda gång var jag rädd. Inte en enda gång tvivlade jag. Inte en enda gång kände jag oro eller ville ge upp. Att ha övat avslappning och mentala verktyg innan hjälpte verkligen, likväl som att min man visste precis vad han skulle göra och påminna mig om. Tung i kroppen, andas ut, stå på hälarna, mörk röst etc. Eller som förlossningspersonalen sa ”Jag tror aldrig jag sett någon arbeta så bra ihop som ni gör! Fortsätt bara precis som ni gör”.

Fyra ynka timmar på sjukhuset hann jag med och var nästan 7 cm öppen när jag kom in. Med hjälp av värme, Tens och slutligen lite lustgas födde jag vår andra son. Denna gång helt i egen kontroll, fullt medveten, utan epidural och i synk med kroppen och på det sätt jag tror naturen tänkt att det ska gå till.

Jag förberedde mig noggrant denna gång och jag är så tacksam att jag fick denna upplevelse. En positiv förlossningsupplevelse! Visst, 5 min efter att vår son föddes sa jag till min man ”Det här gör jag INTE om!” 🙂 men då var smärtupplevelsen ännu så stark. Nu minns jag istället styrkan och modet att följa kroppen och slappna av och slutligen hjälpen jag hade av rösten när värkarna var så kraftfulla att avslappning inte längre var möjligt.

Denna metod, och framför allt kursen ihop med partner, rekommenderar jag VARMT till alla jag pratar om det med. Nu i maj kommer t ex en god vän och hennes man gå kurs hos dig för att förbereda sig inför sin andra förlossning 🙂 Så med det vill jag säga tack för att du delar med dig av din kunskap och den hjälpte verkligen mig!

/Deltagare

Berättelse 3

”Jag vill dela med mig till er om hur fantastisk min första förlossning var”

Jag och min man hade kurs för Heidi i september förra året. Jag läste också FUR-boken 3 gånger. Jag vill dela med mig till er om hur fantastisk min första förlossning var. 

10 december 2017 på kvällen runt 22 -tiden satte värkarna igång. Jag var i vecka 41+1. Vi hade just avslutat en middag med min bästa kompis och hennes pojkvän. Jag och min man låg i soffan och tittade på Nobelfirandet men jag kände ganska snabbt att jag inte orkade koncentrera mig. Värkarna kom genast relativt tätt men smärtan var uthärdlig. Jag tänkte på verktygen genom värkarna och vi räknade hur tätt de kom. Jag duschade och vi gick och la oss. Värkarna kom fortsatt tätt men jag kände att det gick ganska bra ändå. Tänkte på att andas ljudlöst, känna tyngd och tänka att allt är som det ska. Duschade igen och ringde förlossningen. Det var fullt och barnmorskan frågade om jag hade mycket ont. Ville inte ens tänka på ordet ont så jag sa att det var okej. Tror till och med att jag lyckades slumra en liten stund. Till slut kände jag att värkarna kom så tätt och intensivt så vi beslutade oss för att åka in. Klockan var 06.15 när vi kom till BB. Vi har endast 5 minuters bilfärd till sjukhuset. Vi blev inskrivna och jag blev uppkopplad till CTG. Jag darrade mycket i benen och det var nästan det jobbigaste. Fick hjälp av uskan att slappna av. Klockan 7.30 blev jag undersökt av barnmorskan och jag var öppen 7 cm. Jag blev väldigt lugn när jag insåg att vi skulle få stanna. Jag fick akupunktur och lustgas och allt kändes väldigt bra. Jag låg bekvämt i förlossningssängen med en saccosäck under knäna. Benen slappnade av och darrade inte. Martin skötte lustgasen och jag slumrade lite. 9.35 gick vattnet med en smäll och 10.05 började krystfasen. Jag släppte lustgasen och fokuserade på att krysta. Fick bra hjälp av barnmorskan som smorde med mandelolja och höll emot med varma handdukar. 10.27 föddes vår son och fem minuter senare släppte moderkakan. De väntade med att klippa navelsträngen så vårt barn fick en extra dos näring.

Jag var förvånad över hur bra det gick! Jag förlorade inte kontrollen någon gång. Självklart var det smärtsamt men det var aldrig ohanterligt. Jag var inte rädd! Tack för all ovärderlig kunskap! Tänker att denna berättelse kan vara peppande för andra förstföderskor. Det behöver inte göra förfärligt ont första förlossningen! Jag är 100 % säker på att min förberedelse var till stor hjälp.

/Deltagare

Berättelse 4

"Jag tycker att de metoder, rörelser och psykologiska förberedelser som jag lärde mig hjälpte mig mycket under min förlossning!"

Jag gick din kurs i augusti-september 2017 tror jag. Jag var förlossningsrädd och jag kände mig skeptisk till om jag verkligen skulle kunna använda någon av dina tekniker när det väl gällde. Dock uppskattade jag att ha möjlighet att komma på yogapassen då jag uppfattade det som avslappnande och gav tillfälle att varva ner. Jag var inställd på att prova all bedövning och även ta epidural om smärtan blev för stark. Jag födde med doula. Hade mycket oro innan att min förlossning skulle bli utdragen, att jag skulle gå över tiden, bli igångsatt mm.

Min förlossning startade med att vattnet gick utan värkar. Efter två dygn ville läkaren sätta igång förlossningen. Detta scenario hade jag varit rädd och orolig för.

Jag fick totalt tre doser Cytotec. Kände molvärkar efter första dosen och redan efter den andra dosen började det göra rejält ont. Summa sumarum så tyckte jag att jag kunde använda flera saker ifrån förlossningsyogan och den kurs i Föda utan rädsla jag gått innan. Jag använde mig av ett ljud när värkarna gjorde mer ont. Jag uppfattade att vibrationerna ifrån ljudet på något sätt distraherade/tog bort fokus på smärtan. På slutet när jag hade långa värkar gjorde jag ljudet under hela värken. En gång när min pojkvän tyckte jag skulle ta ny luft under värken och avbröt mig höll jag få panik. Ljudet gjorde verkligen hela skillnaden för mig!

Använde mig även av höftrullningar någon gång och var upprätt under i princip hela förlossningen, det var fruktansvärt att behöva ligga ner när barnmorskan ville det (för undersökningar). Jag uppfattar även att jag hade god nytta av att hänga med händerna i ett par krokar som fanns på toan på förlossningsrummet när jag fick en värk. Att sträcka mig uppåt och böja på benen var smärtlindrande. Det slutade med att jag födde i princip utan smärtlindring (annat än bad och akupunktur). Jag ville inte ens prova lustgas då jag tyckte att ljudet funkade så bra! Då pågick ändå förlossningen i ca 14 timmar (om man räknar från första dosen Cytotec).

Jag har rekommenderat din yogakurs till min syster som ska föda i februari. Jag tycker att de metoder, rörelser och psykologiska förberedelser son jag lärde mig hjälpte mig mycket under min förlossning!

/Deltagare

Top